EDC - Every Day Carry - wat is dat precies?

Artikel 2 van 9

Steeds vaker hoor je de term EDC, de afkorting van “Every Day Carry”. EDC betekent heel eenvoudig: “de spullen die je iedere dag bij je draagt”.

Voor iedereen is dat anders. De ene is heel technisch ingesteld en zal altijd een multi-tool, een aantal precisie schroevendraaiers en misschien zelfs een multimeter bij zich dragen. 

De andere is misschien veel meer gefocust op werk in een kantooromgeving en zaken zoals een kleine nietmachine, een schaar, een set pennen en potloden voor allerlei diverse klussen, USB sticks, kabels, oordoppen enz.

De rode draad

Alle “EDC fanaten” hebben eigenlijk toch iets gemeen: ze hebben goed nagedacht over de dingen die makkelijk zijn om altijd bij je te hebben zodat je zowel onverwachte als verwachte gebeurtenissen en problemen heel goed kunt oplossen. Al denkende kom je gauw tegen, dat het onmogelijk is om alles bij je te dragen, wat je misschien een keer nodig hebt. Maar tegelijkertijd besef je ook dat er verschillende zaken zijn die je eigenlijk altijd bij je moet dragen, alleen al op basis van je gezond verstand, niet alleen voor je eigen gemak, maar ook voor je eigen veiligheid en die van anderen. Want met je EDC setje kun je anderen uiteraard ook te hulp schieten.

Je eigen EDC

Het is heel leuk om je eigen EDC set samen te stellen. Zo zie je soms de vrouw die er achter komt dat het handig is om altijd een mini-pry-bar bij zich te hebben (bijvoorbeeld: https://www.rotterdamknives.com/a-47152627/leatherman/brewzer/#description), want dat spaart veel kapotte nagels, en de stoere outdoor type die beseft dat een setje met naald en draad en een paar veiligheidsspelden eigenlijk best handig is om altijd bij je te hebben.

Zodoende ontstaat voor iedereen een eigen verzameling spulletjes die vervolgens op de ene of andere manier moeten worden opgeborgen. Daarvoor worden meestal “pouches” of “organizers” gebruikt, zoals die van Maxpedition, die je elders op deze site vindt. 

Steeds anders

Wie oog heeft voor EDC ontdekt al gauw dat je nooit een vaste EDC verzameling hebt. Je behoeftes door de weeks zijn bijvoorbeeld anders dan je behoeftes in het weekend. En als je op vakantie gaat, dan heb je hele andere zaken waar je aan moet denken, zoals anti-muggen zalf of pilletjes tegen diarree. Dan pas besef je de waarde van een goede EDC set!

EDC is dus heel persoonlijk. We hebben hierboven ter illustratie een aantal foto’s van het internet geplukt met voorbeelden van EDC setjes van anderen. Deze variëren van een paar dingen in een oude Altoids blik (een Amerikaanse pepermuntmerk) tot uitgebreide verzamelingen hulpmiddelen. 

Wees voorbereid!

Toen de Engelse Lord Baydon Powell aan het einde van de 19e eeuw de verkenners oprichtte in Zuid Afrika gaf hij hun de motto mee: “Be prepared!”. Wees voorbereid! Wie over EDC nadenkt komt met allerlei soms levensreddende (zowel letterlijk als figuurlijk gezien) oplossingen, die  niet alleen van belang zijn voor jezelf, maar ook vaak voor vrienden, familie, of volstrekte vreemden. Want wie wil niet graag een ander helpen, die in moeilijkheden verkeert? Of dat nou een ernstig probleem is, of slechts, bijvoorbeeld, een kapotte broekrits betreft, geeft zoiets een ruime mate van voldoening!

Kijk eens goed naar de foto’s, en we geven hieronder nog een aantal tips mee.

Tips voor je EDC.

Neem je EDC altijd mee: anders heb je er niets aan! Vandaar dat je een mooi balans moet vinden tussen groot en klein, eenvoudig en uitgebreid. De organizers en pouches die we verkopen zijn min of meer standaard, groot genoeg om veel in op te bergen, maar klein genoeg om even in je aktetas of sporttas te gooien. Weggaan zonder je EDC is nu net niet de bedoeling!

Wat kun je meenemen? Zie hier een paar voorbeelden.  Wij wensen je veel plezier met het samenstellen en het gebruiken van je eigen EDC!

Een mes: een klein mes is altijd handig.  Uiteraard vind je messen genoeg op deze website. Heb je geen bijzondere wensen, of vind je veel messen te duur voor wat je gewend bent? Kijk dan naar de merken Bear Grylls, Ganzo, Morakniv en Victorinox - daar vind je gegarandeerd een geschikte en betaalbare oplossing.

Een kleine multi-tool: Een kleine multi-tool is al een EDC verzameling op zich! Ze komen in allerlei soorten en maten  en in allerlei prijsklassen. Bijvoorbeeld van het merk Leatherman, of een Zwitsers zakmes van het merk Victorinox – twee topmerken. De verschillende multi-tools zullen elkaar wat mogelijkheden betreft niet veel ontlopen, maar je kunt heel goed iets kiezen wat echt bij je past. De moeilijkste keuze is vaak of je een multi-tool kiest met een schaar, of met een tangetje. Meestal kun je alleen kiezen voor het ene of het andere. Bedenk wel dat een schaar misschien handig lijkt, maar je kunt iets ook snijden met je mes, en dat een tangetje vaak echt in de praktijk een “levensredder” kan blijken te zijn!

Schrijfgerei: Iets om mee te schrijven is eigenlijk onmisbaar, en doe er meteen een paar extra bij, want balpennen en rollerballs hebben de neiging om leeg te geraken als je ze het meest nodig hebt. Je hebt ook iets nodig om op te schrijven. Heel geliefd is een “Write in the rain” notebook, gemaakt van speciaal papier dat tegen water kan (ook verkrijgbaar op deze site).

Ducttape: Als er iets kapot gaat, dan zijn de kansen groot dat je een tijdelijke oplossing kunt maken met Ducttape. EDC liefhebbers wikkelen vaak een beetje Ducttape om een oude bankpas heen – een makkelijke manier om altijd iets bij je te hebben, zonder dat je zo’n grote rol overal heen moet slepen!

Een Altoids blik met naaigerei: Het mag ook een blikje zijn van een ander merk, en wat je er in doet kun je uiteraard ook zelf bepalen! Vaak is het handig om in ieder geval naald en draad er in te doen, een paar veiligheidsspelden, een nagelschaar, een aantal pleisters, enz.

Verzorgings- en medische artikelen: Denk eens aan lippenbalsem, pijnstillers, maagzuur tabletjes, anti-diarree pilletjes, alsook alle medicijnen die jij of je familie regelmatig gebruiken!

Klein gereedschap: Een ¼ inch bit driver met een setje verschillende bits neemt heel weinig plaats in beslag en is reuze handig! Zo ook de kleinste Bahco sleutel en de kleinste Knipex Cobra tang. Niet de goedkoopste stukken gereedschap, maar het neusje van de zalm om heel veel moeilijke klussen te klaren!

Een paar meter Paracord: Paracord is een zeer sterke nylon touw (breekkracht 249 kilo!), ooit ontwikkeld voor parachutes. Binnen in bestaat het koord uit 7 losse kerndraden die je desnoods er uit kunt trekken en aan elkaar vast kunt maken. Als je 5 meter Paracord bij je hebt, dan heb je voor noodgevallen de beschikking over 35 meter sterke koord. Altijd heel handig, en vaak ook een echte levensredder. Doe een lengte Paracord nu vast in je winkelwagen – het kost heel weinig en spaart verzendkosten voor als je het later apart bij moet bestellen! (https://www.rotterdamknives.com/a-64491611-7505107,7505112/survival-artikelen/lengtes-paracord-type-iii-voor-in-je-edc/#description)

Een prachtig cadeauidee!

Ken je iemand die regelmatig reist of die zich graag bezig houdt met gereedschappen of gadgets? Geef dan een Rotterdam Knives Cadeaubon zodat hij of zij naar believen een eigen EDC kan samenstellen! Het wordt vast een onvergetenlijk cadeau! https://www.rotterdamknives.com/a-64419491/cadeaubonnen/cadeaubon-van-rotterdam-knives/#description

Het Team van Rotterdam Knives

 

 

© 2016 - 2024 RotterdamKnives | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel