Je eerste mes ...

Vorige Artikel 10 van 12 Volgende

Als je overweegt om een mes te kopen is het belangrijk om in grote lijnen op te schrijven waar je het mes voor wilt gebruiken.

Laten we voorop 1 ding duidelijk krijgen: “zelfverdediging” is niet een onderwerp waar wij over willen meepraten. Als je militair of politieagent bent, dan is het gebruik van een mes als wapen wel relevant en daar valt ook heel veel over te zeggen. 

Maar voor ons “gewone mensen” is een mes alleen een stuk gereedschap, niet meer of minder (hoewel: sommige messen zijn zo mooi gemaakt dat het bezit er van ook een enorme bevrediging kan geven – daar is niets mis mee. A thing of beauty is a joy forever. En natuurlijk geldt ook: beauty is in the eye of the beholder. Dus als je iets koopt omdat je het mooi vindt, dan is dat prima! We wensen je ook veel genot van je bezit!  Maar het gebruik van een mes tegen andere personen - daar willen we echt niet naar toe.

Naast esthetische aspecten zijn er natuurlijk veel praktijkaspecten die je kunt overwegen bij de keuze van je eerste mes. Laten we een poging wagen om te komen tot een algemeen idee van wat voor jou als eerste mes geschikt zou zijn.

We beginnen met het onderscheid: vaste messen of vouwmessen.

Vaste messen

Een vast mes is een rigide mes met een handvat en een lemmet. Je kunt hem niet opvouwen. Meestal wordt hij geleverd met een schede. Doordat een vast mes relatief groot is, kun je hem meestal niet in een broekzak of jaszak kwijt. Als je hem wilt dragen moet je hem in principe aan je riem bevestigen. Dat is prima, en een heel bruikbaar manier om het mes altijd paraat te hebben voor gebruik. Als je rond loopt in de bossen, dan zit zo’n mes in zijn element. Als je naar je werk gaat, of door de stad loopt, is dat veel minder geschikt. Ook als je een fysiek beroep hebt, bijvoorbeeld in de bouw, kan een mes aan je riem toch nog worden aangezien als een beetje vreemd, en in ieder geval onnodig. 

Een vast mes kun je wel heel makkelijk in een tas gooien en op die manier je mes altijd paraat hebben. Ga je kamperen? Dan zou een vast mes daar heel geschikt voor zijn en als hij in je rugzak is, in plaats van aan je riem, dan heb je niets te vrezen van wat andere mensen daar over denken.

Als je denkt dat een vast mes iets voor jou is, dan kunnen we eigenlijk alleen zeggen: koop eerst een mes van Morakniv. Die hebben echt uitstekende messen voor heel weinig geld, gemaakt in Zweden, en gezien de prijsklasse zijn het echt messen van topkwaliteit. Een Morakniv mes heeft waarschijnlijk de beste prijs/kwaliteitsverhouding van alle messen op deze website. En gezien de prijs kun je eigenlijk geen verkeerde keuze maken. Wil je kamperen? Koop er dan meteen 2, van verschillende kleuren, dan kun je de ene reserveren voor voedingsmiddelen, fruit, worst, vlees enz., en de andere kun je voor meer basale outdoor werk gebruiken, zoals het kleinmaken van takken voor een klein vuurtje of het ruimen van wat lastige brandnetels.

Een goed en betaalbaar model voor algemeen gebruik is de Morakniv Companion, of voor iets zwaarder werk de Morakniv Companion Heavy Duty.

Je eerste Morakniv zal je altijd hele goede diensten bewijzen en heel lang meegaan. Pas op: als ze nieuw zijn, zijn ze ook heel erg scherp!  Over het scherphouden van je mes zullen we binnenkort een andere blog plaatsen.

Het is aan te raden om eerst duidelijkheid te hebben of een vast mes iets voor jou is, voordat je een duurder mes gaat aanschaffen. Echt nodig is het niet, om een duurder mes aan te schaffen. Maar ieder mes kan bepaalde taken goed of minder goed doen, en het is goed mogelijk dat je in de praktijk toch aan iets anders behoefte krijgt. 

Vouwmessen

Het voordeel van een vouwmes is dat je het mes kunt dichtvouwen, waardoor hij makkelijker is om te dragen, en ook makkelijker is om uit het zicht te dragen.

Een vouwmes is alleen zo sterk als de scharnier die er in zit. Daarom is een vast mes vaak veel sterker dan een vouwmes. Echter, de meeste zakmessen die in Nederland te koop zijn, en die bedoeld zijn voor meer dan een keertje een stuk touw doorsnijden, hebben een vergrendelingssysteem. Hiermee kan het mes bij normaal gebruik niet dichtklappen, en vaak zijn goede vouwmessen bijna even sterk als een vast mes.

Voor de meeste mensen is een vouwmes de meest voor de hand liggende keuze. Er worden hele goede messen aangeboden in de prijsklasse tussen 20 en 50 euro. Naar ons oordeel is de “beste koop” op onze website een Ontario RAT 1 als je een buitentype bent, of als je in de bouw werkt of met je handen werkt, of als je voor je vakantie een trektocht in de natuur gaat maken.  Een Ontario RAT 2, die wat kleiner is, is beter geschikt als je het mes vooral thuis of op kantoor wilt gebruiken, of als je op vakantie een appartement huurt. Het zijn allebei fantastische Amerikaanse messen met een ontwerp en techniek die exemplarisch zijn! Je zult een Ontario RAT heel je leven kunnen gebruiken en je erfgenamen zullen er ook waarschijnlijk om vechten!

Wat extra leuk is, is dat als je een Ontario RAT 1 of 2 koopt, dan krijg je van ons een Gratis Morakniv 511 Basic mes bij! Dan heb je meteen zowel een vast mes als een vouwmes, en hoef je geen moeilijke keuzes te maken – de Morakniv is immers dan gratis!

Tegenwoordig maken Chinese fabrieken ook hele goede messen. Uiteraard maken ze soms ook rommel, maar dat kom je op deze website niet tegen. Als een wat modernere vormgeving of vrolijke kleuren je meer aanspreken, kijk naar het merk Ganzo. En vergeet niet dat je een Morakniv 511 basic er gratis bij krijgt wat je ook koopt, mits je minstens 50 euro uitgeeft.  Kom je niet aan de 50 euro met een Ganzo mes? Kijk dan of een organizer van Maxpedition niet iets voor je is. Dat zijn ook producten van absolute topkwaliteit die een leven lang meegaan.

Uiteindelijk, alle adviezen ten spijt, is de keuze van een mes iets persoonlijks. Het enige wat we echt belangrijk vinden is dat je bij de keuze van je eerste mes je niet blind staart op de mooie duurdere modellen. Die zijn over een paar maanden ook nog te koop, als je dat zou willen. 

Kies liever iets van kwaliteit uit voor een bedrag tussen de  25 en 50 euro – of net iets meer voor dat gratis Morakniv mes, en je zult er geen spijt van krijgen!

 

 

 

 

© 2016 - 2022 RotterdamKnives | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.