Anatomie van een mes

Vorige Artikel 8 van 12 Volgende

"Een mes is een mes is een mes".

Althans, voor velen is dat het geval. Messen zijn scherp, onhandig, gevaarlijk, iets om bang van te zijn. Het feit dat er vele duizenden soorten op de markt zijn komt voor velen als een verrassing. En het feit dat gewone mensen bedragen betalen van 100 euro tot 300 euro voor een "gebruiksmes" ontgaat de gemiddelde Nederlander helemaal. Wie koopt nou zoiets, en waarom betaalt men 300 euro voor een mes.? En wie koopt nou zelfs meerdere van dergelijke messen? Zijn ze gemaakt uit goud?

Er zijn fantastische messen die heel betaalbaar zijn. Een voorbeeld zijn de Zwiterse zakmessen van o.a. het merk Victorinox. Messen die prachtig zijn afgewerkt en die doen wat ze moeten doen. Waarom moet je nou een mes kopen dat 10 of 20 keer zoveel kost?

Laten we beginnen door vast te stellen, dat een mes dat 20 keer zoveel kost niet per se 20 keer beter is. Dat is niet eens meetbaar, en als het meetbaar zou zijn, dan zou dat zelden het geval zijn. Eenzelfde verschijnsel vinden wij met andere producten, zoals geluidsapparatuur. Kun je echt zoveel verschil horen tussen een versterker van 500 euro en een versterker van 5000 euro? En bij wijn, kun je echt het verschil proeven tussen een wijn van 20 euro en een wijn van 200 euro?

Wat rechtvaardigt nou het verschil? Een audiofiel zou je dat goed kunnen uitleggen wat versterkers betreft. En een wijnkenner wat wijn betreft. Wat messen betreft, kun je er misschien een beetje een idee van krijgen als je kijkt naar een review van de bekende messenkenner Nick Shabazz, die een bepaald mes helemaal "uitkleedt" (figuurlijk gesproken) bij zijn beoordeling. Geen enkel aspect van het ontwerp, de gebruikte materialen, het functioneren, de aesthetiek, de wijze waarop het lemmet is gevormd, de techniek, enz. ontsnapt aan zijn beoordeling.

We hebben een link toegevoegd naar zijn beoordeling van het Zero Tolerance 0562 zakmes, één van onze favoriete messen en bij ons te koop voor € 259,50. We verwachten niet, dat je ineens staat te popelen om er eentje aan te schaffen. Maar misschien dat je, na het zien van zijn review, toch iets anders gaat denken over de verschillen tussen bepaalde messen, en wat sommigen motiveert om daar een interesse voor te gaan ontwikkelen.

 

© 2016 - 2022 RotterdamKnives | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.