Messen en de wet - wat mag wel en wat mag niet?

Vorige Artikel 4 van 12 Volgende

 Als je in Nederland een mes tevoorschijn haalt dan leidt dat vaak tot gemengde reacties. Voor de een is het gewoon een stuk gereedschap, maar voor een ander is een mes vaak een beetje angstaanjagend. Alles hangt natuurlijk ook af van de context. Als je bij de slager staat dan is het de normaalste zaak van de wereld dat hij een groot en scherp mes in zijn handen heeft. Maar iemand met een stiletto bij een voetbalwedstrijd geeft (terecht!) aanleiding tot grote zorgen.

Wat mag nu wel en wat mag niet? Dit artikel is beslist geen juridisch advies of uitputtend overzicht van de wet. Wij hopen, echter, dat de situatie met deze informatie duidelijker wordt en dat het je helpt om altijd aan de goede kant van de wet te blijven.

De wet regelt eigelijk drie onderwerpen::

 • - Welke messen zijn absoluut verboden?
 • - Welke messen mag je wel bezitten?
 • - Als je in principe een bepaald mes mag bezitten, zijn er omstandigheden waaronder je het mes op dat moment of in die plaats toch niet in je bezit mag hebben?

Welke messen zijn absoluut verboden? 

Laten we beginnen door vast te stellen, dat alle messen die op Rotterdam Knives worden aangeboden legaal te koop zijn en je mag ze legaal bezitten.

De Wet wapens en munitie verbiedt uitdrukkelijk het bezit van en de verkoop van de volgende producten, die worden genoemd in Categorie I van de wet:

Categorie I:

 • 1° stiletto’s, valmessen en vlindermessen;

 • 2°. andere opvouwbare messen, indien:

  • a. het lemmet meer dan een snijkant heeft; of

  • b. de lengte in opengevouwen toestand langer dan 28 cm is;

 • 3°. boksbeugels, ploertendoders, wurgstokken, werpsterren, vilmessen, ballistische messen en geluiddempers voor vuurwapens;

 • 4°. blanke wapens die uiterlijk gelijken op een ander voorwerp dan een wapen;

 • 5°. pijlen en pijlpunten bestemd om door middel van een boog te worden afgeschoten, die zijn voorzien van snijdende delen met de kennelijke bedoeling daarmee ernstig letsel te kunnen veroorzaken;

 • 6°. katapulten;

 • 7°. andere door Onze Minister aangewezen voorwerpen die een ernstige bedreiging van personen kunnen vormen of die zodanig op een wapen gelijken, dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn.

Onder punt 4 bedoelt men bijvoorbeeld een wandelstok met daarin verborgen een lange zwaard. 

Wat punt 6 betreft wordt een uitzondering gemaakt voor hele zwakke katapulten die bedoeld zijn om visaas over een vijver te spreiden.

En alhoewel de wet vele soorten messen noemt die je niet mag bezitten, voegt lid 7 daar aan toe in feite alle voorwerpen die een ernstige bedreiging kunnen vormen! Er is altijd een risico dat de politie je oppakt omdat je iets bij je hebt wat, volgens hen, voor bedreiging of afdreiging geschikt is, en dat je wordt verdacht en vervolgd voor illegaal wapenbezit!

Het moge duidelijk zijn dat alle situaties anders zijn en dat je op basis van je gezond verstand al door zou moeten hebben, als je iets doet wat in strijd is met deze regels.

Welke messen mag je wel bezitten?

In principe mag je alle messen bezitten die niet zijn genoemd in Categorie I. Artikel 27 van de wet zegt echter, dat je een aantal van dit soort messen, die in Categorie IV worden genoemd, (zonder vergunning) niet mag dragen. Wel bezitten, dus, maar niet dragen. 

Categorie IV

 • 1°. blanke wapens waarvan het lemmet meer dan een snijkant heeft, voor zover zij niet vallen onder categorie I;

 • 2°. degens, zwaarden, sabels en bajonetten;

 • 3°. wapenstokken;

 • 4°. lucht-, gas- en veerdrukwapens, behoudens zulke door Onze Minister overeenkomstig categorie I, sub 7°, aangewezen die zodanig gelijken op een vuurwapen dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn;

 • 5°. kruisbogen en harpoenen;

 • 6°. bij regeling van Onze Minister aangewezen voorwerpen die geschikt zijn om daarmee personen ernstig lichamelijk letsel toe te brengen;

 • 7°. Voorwerpen waarvan, gelet op hun aard of de omstandigheden waaronder zij worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat zij zijn bestemd om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen en die niet onder een van de andere categorieën vallen.

Wel bezitten, maar niet dragen

Punt 1 heeft betrekking op, bijvoorbeeld, een lange zwaard met twee snijkanten. Die mag je wel thuis hebben, maar niet "dragen". Een uitzondering is wanneer zo'n zwaard toch onder Categorie I zou kunnen vallen, omdat het een voorwerp is die (onder de gegeven omstaandigheden) geschikt is om te bedreigen of af te dreigen. Dat zou in de ene situtie wel het geval kunnen zijn, en in de andere niet.  Categorie IV bevat ook een groep voorwerpen die in beginsel wel zijn toegestaan, maar die door de omstandigheden toch niet mogen worden gedragen. In de praktijk is alweer het gezond verstand in principe goed genoeg om het verschil te zien. Als je een honkbalknuppel meeneemt naar een honkbalwedstrijd, dan is er in principe niets aan de hand (wel goed inpakken tijdens het vervoer zodat het niet voor onmiddelijk gebruik gereed is!) maar als je datzelfde knuppel na afloop van een geslaagde wedstrijd meeneemt naar de kroeg, dan lijkt het vrij duidelijk dat punt 7 van toepassing is.

Wat is "dragen"?

Als je een mes gewoon thuis hebt, of bij jou in de tuin, dan is dat toegestaan, mits het gaat om een mes dat niet onder Categorie I valt. Maar als je hem in je broekzak doet en vertrekt naar de supermarkt, of waar dan ook, dan "draag" je zo'n mes in de zin van de wet. Nogmaals, als er geen sprake is van de omstandigheden genoemd in Categorie IV, dan mag dat in principe gewoon.

Let wel, dat "dragen" ook omvat het opbergen van een mes in de handschoenenkast of kofferbak van je auto. Er is meestal sprake van "dragen" als het mes zodanig binnen handbereik is dat het voor onmiddelijk gebruik gereed is. Je kofferbak is beter dan je handschoenenkast, maar vaak wordt een mes in een kofferbak toch aangewezen als het "dragen" van een mes. Als een mes is ingepakt, of opgeborgen in een koffer met een sleutel, dan kan dat betekenen dat het mes niet voor onmiddelijk gebruik gereed is. Maar dat hangt natuurlijk af van de vraag waar de sleutel is en hoe makkelijk en snel het gaat om de koffer open te maken!

Al met al: het gezonde verstand moet in de meeste gevallen het antwoord geven op de vraag, of je een (bepaald) mes bij je mag dragen.

Pas op voor gemeentelijke regels!

De Wet wapens en munitie is van toepassing in heel Nederland. Er kunnen echter ook regels worden gesteld door Gemeentes, die worden vastgelegd in Algemene Politieverordeningen ("APV's). Vaak hebben gemeentes bepaalde gedeeltes van een stad aangewezen als een Veiligheidsrisicogebied en de regel ingesteld, dat je in zo'n gebied geen mes mag dragen - ook geen messen die je op grond van de Wet wapens en munitie in principe wel mag dragen!

Wie rondloopt of rondrijdt in Nedeland met een (legaal) mes op zak of in de auto, kan hierdoor ongewild toch in een gebied belanden waar dat niet mag.

Het verdient aanbeveling om in ieder geval de APV's te raadplegen van de stad waar je woont en van steden die je regelmatig bezoekt. 

Pas op met je dure messen!

In principe, mits je goede bedoelingen hebt en goed kijkt naar de wet en de gemeentelijke regels, zul je je lievelingsmes altijd bij je mogen hebben. Maar bereid je er op voor dat je ineens in een situatie kunt belanden waar dat niet mag. Vele liefhebbers van messen, die hun messen vooral als een stuk hoogwaardig gereedschap beschouwen, hebben veel geld uitgegeven om een prachtig bezit (legaal) te verwerven.

Als zo'n liefhebber toch wordt betrapt onder omstandigheden, dat het dragen van een mes niet mag, dan zal dat mes in principe zonder genade in beslag worden genomen. Op dat moment zal de politie meestal vragen of je afstand van het mes zou willen doen, want daarmee zou je wellicht ook vervolging kunnen voorkomen. Als dit gebeurt moet je heel goed vastleggen of dit inderdaad het aanbod is van de politie, want anders zal je je mes nooit meer zien en misschien wordt je toch wel vervolgd!

Om deze reden hebben messenliefhebbers vaak ook een goedkoper mes dat ze meenemen als ze op pad gaan. Hun dure topstukken laten ze dan thuis. Mocht het ooit nodig zijn om je mes af te geven, dan is in ieder geval de financiele schade toch beperkt. En aangezien er heel veel zeer goede messen zijn in de lagere prijsklasses, is er geen enkele reden om rond te gaan lopen of rijden met je topstukken. Dat is vragen om moeilijkheden!

Gezond verstand!

Er wordt veel geschreven over dit onderwerp. Als je twijfelt over wat wel en niet mag kun je heel veel informatie op Internet vinden. Het is, toegegeven, vaak niet makkelijk om alles te begrijpen.. Diverse regelingen lopen door elkaar heen en het taalgebuik is geen voorbeeld van toegankelijke en begrijpelijke regelingen. Vandaar dat dit blogartikel ook een heel groot slag om de arm houdt. Dit artikel is bedoeld om aan te geven waar ongeveer "de klok hangt". De klepel is veel moeilijker in het vizier te krijgen - niet alleen voor gewone burgers, maar ook voor juristen en anderen die normaal gesproken belsist als intelligent zouden moeten worden beschouwd. Gebruik daarom je gezond verstand en zoek de problemen niet op!

Nederland toch een "messenparadijs" in vergelijking met andere landen

Vanuit het standpunt van de messenliefhebberij mogen we in Nederland heel erg veel in vergelijking met de situatie in omringende landen. Neem je bijvoorbeeld je geliefde Leatherman Wave of een ander mes met een vergrendeling voor het lemmet mee naar Engeland, dan loop je een hoog risico dat je in de gevangenis belandt! En neem je een mes met een duimstud mee naar Duitsland? Daar kun je ook grote problemen mee krijgen. We zitten eigenlijk in een soort paradijs in Nederland als het gaat om de messenliefhebberij. Als iedereen zich aan de regels houdt, dan kunnen we dat hopelijk ook lang zo houden! 

Ga je naar het buitenland? Check dan even de wetten in de landen van bestemming!

Als je naaar het buitenlaand gaat dan is het zeer raadzaam om de lokale wetten te checken. Dat kun je doen door in Google te zoeken naar, bijvoorbeeld, "knife laws UK".  Wikipedia geeft ook een geweldig overzicht: https://en.wikipedia.org/wiki/Knife_legislation 

We noemen specifiek Engeland omdat de situatie daar erg gevaarlijk is, en nu de VK niet meer bij de EU zit zullen er vaker (douane) kontroles zijn! Zie hiervoor onze categorie "Legaal in Engeland".

Het Team van Rotterdam Knives 

 

© 2016 - 2022 RotterdamKnives | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.